top of page

Be the CEO your parents always wanted you to marry

Updated: May 23, 2023

En gigantisk reklame kæmper med solen om opmærksomheden på en smuk forårstur på High Line i Meatpacker District i New York den 8. marts 2017. En skyfri blå himmel og skyskrabere dannede den perfekte kulisse for den store gule reklame fra Bumble. ”Be the CEO Your Parents Always Wanted You to Marry (Then find someone you actually like)”. Kvinden bag reklamen er i dag et icon, rollemodel og CEO for Bumble, Whitney Wolfe Herd. Hun er den yngste kvinde til at lancere en virksomhed på Nasdaq. Den 12. februar 2021 stod hun iført gult jakkesæt med sin søn på hoften og og et smil, der spejlede sig succesfuldt i et hav af gule balloner. I år er teksten på den gule reklame skiftet ud med ”Women are making history. Every. Damn. Day.”
”Be the CEO Your Parents Always Wanted You to Marry”. Er et citat, der desværre fortsat er alt for aktuelt i Danmark. Der er flere topledere, der hedder Lars, end der er kvindelige topledere. Kvinderne besidder kun ca. 7% af bestyrelsesposterne i dag. De sidste 10 år har andelen af kvindelige ledere på alle niveauer kun udgjort 28% og det rykker sig ikke ud af stedet. Det er under EU gennemsnittet og vores nordiske naboer er alle over EU-gennemsnittet og efterladt os i slæbesporet. Som Strategisk I&D Ledelseskonsulent & Styrkebaseret Coach, ser og hører jeg gang på gang, hvordan kvinderne bliver ved med at falde ud af virksomhedernes fødekæde. Det er så dårlig en forretning, at graferne med kønsfordelingen af medarbejderne på de forskellige niveauer, burde blinke blåt og kræve akut handling. Der skal mere til end skåltaler og fine PowerPoints, hvis kvinderne, der står klar til at blive ledere og dem der allerede er det, ser muligheder og ønsker at blive. Ja, det handler i høj grad om mere ligelig fordelt barsel, men det handler i lige så høj grad om det strukturelle og kulturelle i den enkelte organisation. Det er jo ikke nok bare at være tilfreds med 50/50, hvis det er skævt fordelt. Inklusion, diversitet og ligestilling er ikke kun en leg med tal, men et spørgsmål om at analysere og ændre det strukturelle og kulturelle, der bliver ved med at spænde ben for mere lige fordeling og fastholdelse af kvinderne, midt i organisationernes fødekæde. Kvinder i dag har ikke mange rollemodeller i organisationen, derfor tænker de fejlagtigt, at de skal være ligesom de andre ledere – ofte mændene. Det er et spejlbillede, de har svært ved at se sig selv i. De er i mindretal på ledelsesgangene, derfor ekstra udsat. Deres fejl og mangler er mere tydelige, da de stikker ud af mængden. Derfor stiller kvinder også urimelige krav til sig selv, krav de aldrig ville stille til andre. Vi skal alle kende vores styrker, men for kvinderne midt i fødekæden, kan deres kendskab, værdsættelse og forståelse af deres styrker give dem mod og selvtillid til at sætter dem i spil. Bruge dem til at være vedholdende og skabe deres autentiske ledelsesstil. Være modige og med til at skabe forandring, i stedet for at forlade organisationen. Der skal skabes lige betingelser for det er der ofte ikke i dag. Organisationerne skal hjælpe kvinderne, ikke fikse dem, med at kunne blive og være autentiske ledere. Vi ønsker jo netop at ledere i dag er autentiske, purpose drevet, sætter deres styrker i spil og bidrager med deres unikke perspektiver og viden.

Når det er sagt, så skal kvinder også holde op med at kræve det urimelige af sig selv. ”Jeg skal ikke forfremmes bare fordi, jeg er kvinde”. Har du nogensinde hørt en mand sige det? ”Nej, jeg skal ikke forfremmes bare fordi jeg er mand”. Tror du nogensinde de har tænkt tanken? Har du set mænd blive forfremmet og tænkt, hvordan gik det lige til? Kvinder skal holde op med at tro, at de skal være dobbelt så gode for at opnå det, der retteligt er fortjent. De skal i langt højere grad sige tak for anerkendelsen og sætte sig selv i spil på en autentisk måde. De skal blive de rollemodeller, mentorer, sponsorer eller ledere, som de selv manglede. Glemme alt om den ondsindet sladder ved kaffemaskinen, om at de kun er forfremmet fordi de er kvinder. Og ja, tro mig, desværre er kvinders forfremmelser stadigvæk ofte til diskussion ved organisationernes kaffemaskine. Jeg har i denne blog lagt vægt på kvinderne, men i dag kræver den moderne mand det samme som sin kvindelige kollegaer, og har behov for at lægge vægt på at kunne være autentisk, drevet af sit purpose og bruge sine styrker. Det kan forhåbentligt være katalysatoren for den nødvendige forandring. Der er kun en vej og det er at skabe den attraktive inkluderende organisation med plads til autenticitet og diversitet, der kan gøre en forskel for både medarbejdere og kunder. Den store gule reklame ”Be the CEO Your Parents Always Wanted You to Marry” opsummerer alt hvad jeg arbejder og står for. Det handler jo om at turde være autentisk og gå efter ens drømme. Ikke lade sig begrænse at struktur og kultur. Men sætte sig selv og sine styrker i spil på en autentisk måde, være purposedrevet og gøre en forskel, der hvor man er. ”We all have a chance to make history. Every. Damn. Day.”


Written by Charlotte Søndergaard the 8 of March 2021

コメント


bottom of page